Sähköä globaalikasvatukseen

Maailmankoulu piti Tampereen Tuunaa tuntisi-koulutusmessuilla työpajan Maailmankoulun sähköisestä materiaalipankista. Koska paja oli tupaten täynnä, eikä kaikki halukkaat valitettavasti mahtuneet mukaan, kirjoitan tähän teille kaikille muutamia vinkkejä, joita pajassa esiteltiin.

Aluksi kävimme läpi globaalikasvatuksen määritelmää ja tehtävää sekä globaalikasvtuksen näkyvyttää uudessa perusopetuksen OPSISSA (eli POPS2016). Kirjoitan tästä aiheesta jonakin päivänä ihan oman artikkelin.

Sitten klikkasimme itsemme Maailmankoulun sähköiseen materiaalipankkiin. Olethan sinäkin jo tutustunut sivuun? Jos et, niin käy sukeltamassa laajaan ja äärettömän laadukkaaseen sivustoon www.maailmankoulu.fi.

Sähköisestä materiaalipankista löytyy:
– Aihekohtaiset vinkit: Etsitkö tietoa tai osallistavia menetelmiä esimerkiksi ihmisoikeuksien, lasten oikeuksien tai ympäristökasvatuksen käsittelyyn oppitunnillesi? Aihekostaisista vinkeistä löytyy apua kaikkiin globaalikasvatuksen teemojen käsittelyyn.
– Oppiainekohtaiset vinkit: Pohditko, miten globaalikasvatus liittyy esimerkiksi liikunta- tai käsityötuntiin? Etsitkö globaalikasvatusmateriaalia matikan tunnille? Täältä löydät kaikkiin oppiaineisiin globaalikasvatusmateriaalia ja -menetelmiä.
– Virtuaalimatkalaukut: Tahtoisitko hyödyntää Maailmankoulun matkalaukkuja, mutta ne ovat varattuina tai et asu Maailmankoulu-paikkakunnalla? Ei hätää. Virtuaalimatkalaukuista löytyy sekä ala- että yläkoulun käyttövalmiita tuntisuunnitelmia, joita voit hyödyntää välittömästi paikkakunnasta riippumatta.
-Teemapäivävinkit: Lisää loistavia, käyttövalmiita tuntisuunnitelmia löytyy teemapäivävinkeistä. Teemapäivät on jaoteltu kevät ja syyslukukausiin.
– Aamunavausmateriaali: Mietitkö, että mistä löytyisi aikaa globaalikasvatukselle? Aloita vaikka globaalikasvatusaiheisesta aamunavauksesta. Valmiit aamunavausmateriaalit teksteineen, videoineen ja musiikkeineen löytyvät tästä kohdasta.
– Tampereen seudun info kuten koulutukset, matkalaukkukuvaukset ja varausohjeet löytyvät kohdasta Yhteystiedot -> Tampere.

Sähköisiä menetelmiä

Sähköisen materiaalipankin etusivun oikeassa laidassa on linkki Menetelmiä globaalikasvatukseen (ks. kuva). Linkin takaa löytyy useita eri globaalikasvatusmenetelmiä, mutta sähköä luokkahuoneeseen kaipaavat voivat tehdä ryhmänsä kanssa vaikka digitarinan, jossa yhdistyy kaksi uuden OPSin tavoitetta yhdellä iskulla: globaalikasvatus ja tvt. Digitarinaan tarvitaan kuvia (valokuvat, skannatut kiiltokuvat, piirretyt kuvat..), musiikkia, kertojaääni sekä ohjelma digitarinan kokoamiselle. Nettisivuiltamme löytyy tarkat ohjeet digitarinan tekoon Prezinä.

Jos koet olevasi vielä tvt-aloittelija, niin voit hyödyntää valmiita globaalikasvatuksen nettipelejä sähköisillä tunneilla. Vinkkejä hyvistä nettipeleistä löytyy Menetelmä-linkin alta kohdasta Nettipelit. Alkuopetukseen sopii esimerkiki mainiosti Kalle-vaarin interaktiivinen tarina siirtolaisuudesta ja isommille Planin Maailman ympäri-peli.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s